Altijd al Arch willen proberen, maar nooit aangedurfd?

Ik geef het toe. Arch Linux is niet voor Linux beginners.
Ik begon er maart 2010 mee in de vorm van Archbang een versie van Arch die kant en klaar uit het doosje komt met een goede, weliswaar niet erg mooie Openbox opzet .
De grootste horde voor Arch beginners is de installatie.
Die wordt veel makkelijker met Archbang.
Eenmaal gewend aan de Arch way wil je waarschijnlijk niet anders meer. De grote voordelen zijn: a rolling release model, je hoeft niet je systeem weer iedere half jaar aan te passen omdat het doorlopend aangepast wordt. De software pakketten zijn altijd bijzonder up to date en vanilla, oftewel meestal zo ongewijzigd mogelijk, zoals bedoeld door hun ontwikkelaars.
De Keep It Simple, Stupid benadering brengt vele voordelen met zich mee.
De uitmuntende documentatie is ook gedeeltelijk in het Nederlands voorhanden, zoals de beginnersgids.
Arch is bovendien een van de beste distro's om Linux beter te leren kennen en om zoveel mogelijk controle te leren krijgen op hoe je systeem werkt en er uit ziet.
Het is daarmee ook in combinatie met Openbox het ideale besturingssysteem voor oudere pc's.
En bliksemsnel is het op nieuwe hardware zoals op mijn ruim een halfjaar oude pc.
Met deze blog wil ik mijn ervaringen met Arch delen.

En met Openbox, mijn favoriete windowmanager.
Het zal dus ook vaak over Openbox gaan de window manager die vaak, maar niet alleen op Arch gebruikt wordt. Juist in het Nederlandse taalgebied lees je niet veel over Openbox.
Via Openbox ben ik bij Arch terecht gekomen;
want juist de openbox window manager is doordrenkt van de eenvoud en het gemak, die ik zoek op mijn pc.
Veel lees- en pc-plezier en aarzel niet met vragen of suggesties te komen!!

Thursday, January 6, 2011

Hoe gebruik je de Arch documentatie optimaal?

Ik kom er steeds meer achter, dat essentieel voor het kunnen omgaan met de distributie als Arch Linux ,is goed te kunnen werken met hun uitstekende wiki .

Om er goed mee te kunnen werken, moet je vooral goed weten waar te zoeken en een beetje weten wat met wat te maken heeft. Hoe beter je Arch kent, des te makkelijker wordt het uit te vinden, hoe je problemen oplost. Ik wil je in deze post een beetje op weg helpen. We gaan samen de Wiki verkennen.
De inhoudsopave is de Table of Contents pagina; als je de NL versie vergelijkt met de Engelse valt je op hoeveel er nog vertaald moet worden.

Belangrijke Wiki pagina's:
De beginnersgids: dit is de basis handleiding met als belangrijke elementen
Deel I: Installatie van het Basissysteem , 2 configureren van geluid en beeld en 3 het configureren van de desktop, keuze voor window manager etc .

De aanbevelingen pagina (Engels) is een gedetailleerde aanvulling van de beginnersgids voor mensen die nog wat dieper willen graven, na de Beginnersgids bekeken te hebben. Zo gezegd lijkt het wel aardig, maar deze pagina vermeldt belangrijke topics om de werking Arch te kunnen begrijpen. Thema's: Appearance, Booting, Console improvements, Input, Networking, Package management, Power management, System administration, System services (Daemons), X Window System.

Als we dan wat luchtiger kost willen is de FAQ pagina van belang (een onvollediger versie is er in het Nederlands). Belangrijke tips die je op deze pagina vindt is hoe je het systeem naar het Nederlands overzet en hoe je Nederlandse spellingcorrectie mogelijk maakt.

Welke programma's ga ik installeren?

Het basis systeem van Arch of Archbang is heel kaal. Er wordt vanuit gegaan dat je zelf kiest van wat je nodig vindt en hoe puur je je systeem wilt opzetten (vermengen van verschillende qt (KDE)of gtk (Gnome) programma's bijvoorbeeld. De typische Archer is nogal een console of terminal fetisjist; hoe meer in de terminal kan, hoe beter zo ongeveer. De lijstjes geprefereerde programma's staan vol met de meest exotische en vaak zelfgemaakte programma's, waarmee je echt ongeveer alles kunt, behalve je tanden poetsen.
Zelf heb ik niet zo'n moeite met een handige GUI (graphical user interface), maar echte terminal-tijgers werken wel razendsnel en zeer efficiƫnt.
Bijzondere interessante pagina's vind ik de Common Applications pagina
en nog meer de Lightweight Applications pagina; een soort the best apps of volgens de Archers.


Al deze belangrijke pagina's staan bij mij op de harde schijf. Dit zorgt dat je ze niet vergeet en regelmatig raadpleegt.

Tot Slot
Als ik een probleem tegenkom zoek ik eerst op in de wiki, dan op het forum en dan pas op het bredere internet. Ik heb maar een keer of twee en vraag gesteld op het forum en werd toen heel netjes, snel en behulpzaam geholpen, maar o wee, als je lukraak maar wat gaat vragen...dan krijg je de wind van voren. Ze willen geen Ubuntu-achtig vraag maar raak forum.
Op de Arch fora zijn ze juist vanwege hun uitstekende documentatie nogal bits met vragen van mensen die iets vragen, wat in de wiki te vinden is.
Iedere community heeft zijn eigen code en die van de Arch is zonder meer: denk zelf eens goed na voor je wat vraagt en ga zelf eens goed zoeken.
Als je een probleem hebt is het eigenlijk, het moeilijkst om te weten waar je zoeken moet.
Daarom is het ook van belang te snappen hoe het systeem is opgebouwd.

No comments:

Post a Comment