Altijd al Arch willen proberen, maar nooit aangedurfd?

Ik geef het toe. Arch Linux is niet voor Linux beginners.
Ik begon er maart 2010 mee in de vorm van Archbang een versie van Arch die kant en klaar uit het doosje komt met een goede, weliswaar niet erg mooie Openbox opzet .
De grootste horde voor Arch beginners is de installatie.
Die wordt veel makkelijker met Archbang.
Eenmaal gewend aan de Arch way wil je waarschijnlijk niet anders meer. De grote voordelen zijn: a rolling release model, je hoeft niet je systeem weer iedere half jaar aan te passen omdat het doorlopend aangepast wordt. De software pakketten zijn altijd bijzonder up to date en vanilla, oftewel meestal zo ongewijzigd mogelijk, zoals bedoeld door hun ontwikkelaars.
De Keep It Simple, Stupid benadering brengt vele voordelen met zich mee.
De uitmuntende documentatie is ook gedeeltelijk in het Nederlands voorhanden, zoals de beginnersgids.
Arch is bovendien een van de beste distro's om Linux beter te leren kennen en om zoveel mogelijk controle te leren krijgen op hoe je systeem werkt en er uit ziet.
Het is daarmee ook in combinatie met Openbox het ideale besturingssysteem voor oudere pc's.
En bliksemsnel is het op nieuwe hardware zoals op mijn ruim een halfjaar oude pc.
Met deze blog wil ik mijn ervaringen met Arch delen.

En met Openbox, mijn favoriete windowmanager.
Het zal dus ook vaak over Openbox gaan de window manager die vaak, maar niet alleen op Arch gebruikt wordt. Juist in het Nederlandse taalgebied lees je niet veel over Openbox.
Via Openbox ben ik bij Arch terecht gekomen;
want juist de openbox window manager is doordrenkt van de eenvoud en het gemak, die ik zoek op mijn pc.
Veel lees- en pc-plezier en aarzel niet met vragen of suggesties te komen!!

Monday, January 17, 2011

De Arch benadering

Soms kom je een artikel tegen, dat je denkt: wat goed verwoordt; zo had ik het zelf kunnen opschrijven. Daarom maakte ik een vertaling van dit recente artikel van Kevin Bush:

De Arch Benadering

Je houdt van sleutelen aan je computer. Je hebt Ubuntu en Fedora geprobeerd, en ze zijn goed, maar je voelt dat het beter kan. Misschien wil je niet dat al die daemons laden bij het opstarten, of misschien wil je je Linux-desktop te bouwen net hoe je het wilt? Misschien ben je helemaal onbekend met Linux en wil je precies leren hoe een Linux-werkstation werkt? Het wordt dan tijd om Arch Linux te proberen. Arch Linux wordt vaak de binaire Gentoo genoemd, een passende beschrijving. Arch geeft je een volledige, maar simpele command-line basis om van daar verder te bouwen, maar in tegenstelling tot Gentoo, gebruikt Arch voor i686 of x86_64 geoptimaliseerd binaire pakketten in plaats van de broncode.
Dit zal niet een stap-voor-stap handleiding worden hoe je een Arch Linux desktop aan het werk krijgt. Je vindt dat op de fantastische wiki's van Arch. In plaats daarvan zal ik met jullie delen wat Arch onderscheidt van andere Linux distributies en wat Arch een van de beste distributies maakt voor een persoonlijk werkstation.


Eenvoud
Archs ontwikkeling wordt gestuurd door eenvoud. De Arch wiki stelt, 'Eenvoud is absoluut de belangrijkste doelstelling achter Arch ontwikkeling.' De meeste systeemconfiguratie wordt gedaan door middel van tekstbestanden, die kunnen complex lijken op het eerste gezicht, maar in de praktijk blijkt het veel gemakkelijker dan het zoeken via een grafische menustructuur. Bijvoorbeeld, daemons, kernel modules en netwerken worden allemaal geconfigureerd in een enkel tekstbestand, rc.conf. GNU tekst bewerkingshulpmiddelen die in elke versie van Linux te vinden zijn, maken het bewerken van configuratiebestanden een makkie. Het gaat veel sneller om een tekst string in Vim (of met nano of leafpad -paul) te zoeken dan door eindeloze GUI tabbladen te klikken op zoek naar het goede keuzerondje om aan- of af te vinken.


Rolling release
Arch maakt gebruik van een rolling release model. Dit betekent dat de repositories regelmatig worden bijgewerkt met de laatste stabiele pakketten van de upstream ontwikkelaars. Het voordeel hier is dat je niet hoeft te herinstalleren of om de zes maanden een complexe procedure voor het upgraden hoeft uit te voeren. Doe een pacman-Syu om de paar dagen om uw hele systeem bij te werken (meer over het fantastische Pacman hieronder). Dit wil niet zeggen dat er een update nooit problemen zal veroorzaken, maar als je problemen ondervindt, zal er naar alle waarschijnlijkheid een oplossing gepost worden op het forum of de voorpagina van de Arch website.

De schandalig goede Arch Wiki

Over documentatie gesproken: de Arch Wiki is de meest uitgebreide bron van informatie over Linux, die er is. Toen ik Ubuntu nog gebruikte, heb ik vaak het antwoord op een moeilijke configuratie-probleem op de Arch Wiki gevonden. Ja, de Arch Wiki is wel afgestemd op Arch, maar het kan vaak helpen bij het oplossen van problemen met andere distributies.

BSD Style init


Zeg het ingewikkelde System V runlevels vaarwel met de hun bijbehorende symlinks. De meeste distributies gebruiken een System V-stijl init, die een aparte directory voor elk van de acht runlevels heeft. Arch gebruikt een BSD-stijl; dat bewerkstelligt bijna hetzelfde met een eenvoudige set van scripts. Noodzakelijk om CUPS toe te voegen bij het opstarten? Voeg gewoon CUPS toe aan de daemons lijst in /etc/rc.conf. Klaar is Kees.

Pacman
Ik heb gebruik gemaakt van vele verschillende Linux package managers: pacman, aptitude, yum, zypper en netpkg. Pacman is zonder meer mijn favoriet. Het is snel. Downloaden, zoeken en installeren; zijn alledrie het snelst van wat ik heb gezien. Het volledige systeem-upgrades zijn doorgaans probleemloos. Arch heeft vijf officiële repositories: core, extra, community, test en multilib. Core bevat het minimum dat nodig voor een functionele Linux-systeem. Core omvat de kernel, GNU command line tools, pacman, en networking tools; in principe alles wat u nodig om te beginnen met de bouw van de perfecte werkplek. Extra bevat pakketten, die niet noodzakelijk zijn voor een basaal werkend systeem; spul als X, GNOME en Apache bijvoorbeeld. Community omvat pakketten onderhouden door de Trusted Users (vertrouwde gebruikers) van de Arch gemeenschap. Deze pakketten zijn binaire compiles van PKGBUILDS van de Arch User repository, en worden in de community repository gestemd door Arch gebruikers. Test is alleen dat, pakketten die worden getest op stabiliteit. Test is standaard uitgecommentarieerd in pacman.conf. Gebruik het op eigen risico. Multilib voorziet in gesloten (i.t.t. tot open source -paul) binaire toepassingen, die alleen verkrijgbaar zijn als 32-bits binaries, en de 32-bit bibliotheken, die nodig zijn om deze applicaties op een 64-bit installatie draaien. Skype en de Adobe flash plugin zijn hier goede voorbeelden van.

AUR
Wat gebeurt er als de toepassing, die je zoekt niet in de repositories van je distributie aanwezig zijn? Als je Fedora gebuikt, moet je mogelijk een niet-ondersteunde 3rd party repository van twijfelachtige kwaliteit toevoegen . Als je gebruik maakt van Ubuntu, hoop je op een Personal Package Archive. Soms moet je gewoon compileren vanaf de broncode, en ellende van allerlei afhankelijkheden zien op te lossen. Op Arch is het vrij simpel. De kans groot dat de app die u zoekt beschikbaar is met behulp van een PKGBUILD script van de Arch User Repository of AUR. Een PKGBUILD is een script gemaakt door een lid van de Arch gemeenschap en die neemt veel van de pijn weg van het bouwen van een toepassing vanuit de broncode. De opdracht wordt uitgevoerd door makepkg die het PKGBUILD script in werking zet; het detecteert en installeert afhankelijkheden, en bouwt een pacman installeerbare binair pakket. [Via Packer wordt het nog eenvoudiger en kan een simpele pacman achtige syntax zorgen voor het zoeken en vinden, bouwen en installeren van de PKGBUILDs -paul] Er is geen noodzaak om te zoeken naar obscure bibliotheken, die niet kunnen worden geïnstalleerd vanuit de core pakketlijst.

Dus hiermee heb je het op een rijtje, de voordelen van Arch. Dit zijn een paar dingen die Arch Linux onderscheiden van de menigte, en haar maken het tot een binaire geweldenaar. Deze lijst is verre van volledig, dus als uw interesse is gewekt, ga wat tijd doorbrengen op de Arch Wiki en forum. De beste manier om Arch te leren kennen, is echter toch om het te installeren en te gebruiken. Ik beloof het de moeite, je tijd en inspanning waard is, en ze betalen me niet eens om te dat zeggen.

Hoe je hulp krijgt ... Dit vereist Tact
Veel minder wordt je op de Arch Forums bij de hand genomen dan op sommige van forums van de andere distro's, en dat met een goede reden. Arch heeft een van de meest informatieve, gebruiksvriendelijke wiki's, die er zijn. Niet, ik herhaal, NIET een vraag te stellen in de forums of op IRC zonder eerst te zoeken op de wiki en het forum. Als je geen oplossing kunt vinden door te zoeken, zorg dan minstens bij het stellen van je vraag voor alle passende log-bestanden en zo veel mogelijk informatie over je systeem. Kijk naar enkele van de huidige berichten in het forum, gemarkeerd als 'Opgelost' (Solved) in de Arch Forum voor voorbeelden, hoe het moet.

Tot zover dit artikel, maar in het verlengde ervan nog dit.
Popularisering van Arch, zoals ik beoog met deze blog wordt niet toegejuicht in Arch kringen; men moet zelf de weg er naar toe zien te vinden. Men is veel te bang dat de community overstroomt wordt door gemakzuchtige types of mensen die het deskundigheidsniveau ondermijnen. En dat begrijp ik goed en vind ik ook terecht. Zie https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?id=111496

No comments:

Post a Comment