Altijd al Arch willen proberen, maar nooit aangedurfd?

Ik geef het toe. Arch Linux is niet voor Linux beginners.
Ik begon er maart 2010 mee in de vorm van Archbang een versie van Arch die kant en klaar uit het doosje komt met een goede, weliswaar niet erg mooie Openbox opzet .
De grootste horde voor Arch beginners is de installatie.
Die wordt veel makkelijker met Archbang.
Eenmaal gewend aan de Arch way wil je waarschijnlijk niet anders meer. De grote voordelen zijn: a rolling release model, je hoeft niet je systeem weer iedere half jaar aan te passen omdat het doorlopend aangepast wordt. De software pakketten zijn altijd bijzonder up to date en vanilla, oftewel meestal zo ongewijzigd mogelijk, zoals bedoeld door hun ontwikkelaars.
De Keep It Simple, Stupid benadering brengt vele voordelen met zich mee.
De uitmuntende documentatie is ook gedeeltelijk in het Nederlands voorhanden, zoals de beginnersgids.
Arch is bovendien een van de beste distro's om Linux beter te leren kennen en om zoveel mogelijk controle te leren krijgen op hoe je systeem werkt en er uit ziet.
Het is daarmee ook in combinatie met Openbox het ideale besturingssysteem voor oudere pc's.
En bliksemsnel is het op nieuwe hardware zoals op mijn ruim een halfjaar oude pc.
Met deze blog wil ik mijn ervaringen met Arch delen.

En met Openbox, mijn favoriete windowmanager.
Het zal dus ook vaak over Openbox gaan de window manager die vaak, maar niet alleen op Arch gebruikt wordt. Juist in het Nederlandse taalgebied lees je niet veel over Openbox.
Via Openbox ben ik bij Arch terecht gekomen;
want juist de openbox window manager is doordrenkt van de eenvoud en het gemak, die ik zoek op mijn pc.
Veel lees- en pc-plezier en aarzel niet met vragen of suggesties te komen!!

Friday, May 27, 2011

Nieuwe installatie CD Arch laat nog op zich wachten

Het is alweer een jaar geleden dat de laatste installatie CD van Arch het licht zag.
Dieter geeft in zijn Engelstalige blog een uitleg waarom het zo lang duurt.
Naast persoonlijke redenen en een misschien al te ambitieuze reorganisatie van het release model als verklaring biedt hij al wel een alternatief in de vorm van test releases, die te vinden zijn op http://releng.archlinux.org
Hij moedigt iedereen aan een bijdrage te leveren door deze te testen.

Toch is het een teken van zwakte dat een nieuwe release op zich laat wachten.
Maar misschien hebben de Arch devs ook wel niet zo'n zin een een nieuwe toestroom van gebruikers en de stroom beginnersvragen die dit telkens weer oplevert.

Of zou men eerst het probleem van package signing willen vloeren?
Ik vermoed dat dit geen rol speelt. Op de wiki werd onlangs nog de kortstondige vermelding van dit probleem op de beginnersgids pagina verwijderd.
Het lijkt er eerder op dat dit probleem nog lang zal blijven omdat de kwestie weer totaal onvindbaar is als acuut probleem op het forum of totaal wordt gebagatelliseerd.

Terwijl ik zelf nog steeds erg actief ben als moderator op het Archbang forum, richt ik mij ook steeds meer op Debian Aptosid, dat een aantal voordelen gemeenschappelijk heeft met Arch: rolling release, vanille en nieuwe packages, loeisnel. Extra voordelen dat de Debian repositories voor je openstaan en dat het goed is te kunnen werken met een veelgebruikt systeem als Debian. Ik ontdekte Aptosid dankzij IgnorantGuru's post over zijn overstap van Arch naar Aptosid. Hij is ontwikkelaar van pcmanfm-mod en iemand die ik gewoon vertrouw in zijn kennis keuzes; een soort combinatie van het zoeken naar kwaliteit en dat het makkelijk moet werken. Na wat aanloop problemen bevalt het me prima.

No comments:

Post a Comment