Soms kom je een artikel tegen, dat je denkt: wat goed verwoordt; zo had ik het zelf kunnen opschrijven. Daarom maakte ik een
vertaling van dit recente artikel van Kevin Bush:
De Arch BenaderingJe houdt van sleutelen aan je computer. Je hebt Ubuntu en Fedora geprobeerd, en ze zijn goed, maar je voelt dat het beter kan. Misschien wil je niet dat al die daemons laden bij het opstarten, of misschien wil je je Linux-desktop te bouwen net hoe je het wilt? Misschien ben je helemaal onbekend met Linux en wil je precies leren hoe een Linux-werkstation werkt? Het wordt dan tijd om Arch Linux te proberen. Arch Linux wordt vaak de binaire Gentoo genoemd, een passende beschrijving. Arch geeft je een volledige, maar simpele command-line basis om van daar verder te bouwen, maar in tegenstelling tot Gentoo, gebruikt Arch voor i686 of x86_64 geoptimaliseerd binaire pakketten in plaats van de broncode.
Dit zal niet een stap-voor-stap handleiding worden hoe je een Arch Linux desktop aan het werk krijgt. Je vindt dat op de fantastische wiki's van Arch. In plaats daarvan zal ik met jullie delen wat Arch onderscheidt van andere Linux distributies en wat Arch een van de beste distributies maakt voor een persoonlijk werkstation.
Eenvoud Archs ontwikkeling wordt gestuurd door eenvoud. De Arch wiki stelt, 'Eenvoud is absoluut de belangrijkste doelstelling achter Arch ontwikkeling.' De meeste systeemconfiguratie wordt gedaan door middel van tekstbestanden, die kunnen complex lijken op het eerste gezicht, maar in de praktijk blijkt het veel gemakkelijker dan het zoeken via een grafische menustructuur. Bijvoorbeeld, daemons, kernel modules en netwerken worden allemaal geconfigureerd in een enkel tekstbestand, rc.conf. GNU tekst bewerkingshulpmiddelen die in elke versie van Linux te vinden zijn, maken het bewerken van configuratiebestanden een makkie. Het gaat veel sneller om een tekst string in Vim (of met nano of leafpad -paul) te zoeken dan door eindeloze GUI tabbladen te klikken op zoek naar het goede keuzerondje om aan- of af te vinken.
Rolling release Arch maakt gebruik van een rolling release model. Dit betekent dat de repositories regelmatig worden bijgewerkt met de laatste stabiele pakketten van de upstream ontwikkelaars. Het voordeel hier is dat je niet hoeft te herinstalleren of om de zes maanden een complexe procedure voor het upgraden hoeft uit te voeren. Doe een pacman-Syu om de paar dagen om uw hele systeem bij te werken (meer over het fantastische Pacman hieronder). Dit wil niet zeggen dat er een update nooit problemen zal veroorzaken, maar als je problemen ondervindt, zal er naar alle waarschijnlijkheid een oplossing gepost worden op het forum of de voorpagina van de Arch website.
De schandalig goede Arch WikiOver documentatie gesproken: de Arch Wiki is de meest uitgebreide bron van informatie over Linux, die er is. Toen ik Ubuntu nog gebruikte, heb ik vaak het antwoord op een moeilijke configuratie-probleem op de Arch Wiki gevonden. Ja, de Arch Wiki is wel afgestemd op Arch, maar het kan vaak helpen bij het oplossen van problemen met andere distributies.
BSD Style initZeg het ingewikkelde System V runlevels vaarwel met de hun bijbehorende symlinks. De meeste distributies gebruiken een System V-stijl init, die een aparte directory voor elk van de acht runlevels heeft. Arch gebruikt een BSD-stijl; dat bewerkstelligt bijna hetzelfde met een eenvoudige set van scripts. Noodzakelijk om CUPS toe te voegen bij het opstarten? Voeg gewoon CUPS toe aan de daemons lijst in /etc/rc.conf. Klaar is Kees.
Pacman Ik heb gebruik gemaakt van vele verschillende Linux package managers: pacman, aptitude, yum, zypper en netpkg. Pacman is zonder meer mijn favoriet. Het is snel. Downloaden, zoeken en installeren; zijn alledrie het snelst van wat ik heb gezien. Het volledige systeem-upgrades zijn doorgaans probleemloos. Arch heeft vijf officiële repositories: core, extra, community, test en multilib. Core bevat het minimum dat nodig voor een functionele Linux-systeem. Core omvat de kernel, GNU command line tools, pacman, en networking tools; in principe alles wat u nodig om te beginnen met de bouw van de perfecte werkplek. Extra bevat pakketten, die niet noodzakelijk zijn voor een basaal werkend systeem; spul als X, GNOME en Apache bijvoorbeeld. Community omvat pakketten onderhouden door de Trusted Users (vertrouwde gebruikers) van de Arch gemeenschap. Deze pakketten zijn binaire compiles van PKGBUILDS van de Arch User repository, en worden in de community repository gestemd door Arch gebruikers. Test is alleen dat, pakketten die worden getest op stabiliteit. Test is standaard uitgecommentarieerd in pacman.conf. Gebruik het op eigen risico. Multilib voorziet in gesloten (i.t.t. tot open source -paul) binaire toepassingen, die alleen verkrijgbaar zijn als 32-bits binaries, en de 32-bit bibliotheken, die nodig zijn om deze applicaties op een 64-bit installatie draaien. Skype en de Adobe flash plugin zijn hier goede voorbeelden van.
AUR
Wat gebeurt er als de toepassing, die je zoekt niet in de repositories van je distributie aanwezig zijn? Als je Fedora gebuikt, moet je mogelijk een niet-ondersteunde 3rd party repository van twijfelachtige kwaliteit toevoegen . Als je gebruik maakt van Ubuntu, hoop je op een Personal Package Archive. Soms moet je gewoon compileren vanaf de broncode, en ellende van allerlei afhankelijkheden zien op te lossen. Op Arch is het vrij simpel. De kans groot dat de app die u zoekt beschikbaar is met behulp van een PKGBUILD script van de Arch User Repository of AUR. Een PKGBUILD is een script gemaakt door een lid van de Arch gemeenschap en die neemt veel van de pijn weg van het bouwen van een toepassing vanuit de broncode. De opdracht wordt uitgevoerd door makepkg die het PKGBUILD script in werking zet; het detecteert en installeert afhankelijkheden, en bouwt een pacman installeerbare binair pakket. [Via Packer wordt het nog eenvoudiger en kan een simpele pacman achtige syntax zorgen voor het zoeken en vinden, bouwen en installeren van de PKGBUILDs -paul] Er is geen noodzaak om te zoeken naar obscure bibliotheken, die niet kunnen worden geïnstalleerd vanuit de core pakketlijst.
Dus hiermee heb je het op een rijtje, de voordelen van Arch. Dit zijn een paar dingen die Arch Linux onderscheiden van de menigte, en haar maken het tot een binaire geweldenaar. Deze lijst is verre van volledig, dus als uw interesse is gewekt, ga wat tijd doorbrengen op de Arch Wiki en forum. De beste manier om Arch te leren kennen, is echter toch om het te installeren en te gebruiken. Ik beloof het de moeite, je tijd en inspanning waard is, en ze betalen me niet eens om te dat zeggen.
Hoe je hulp krijgt ... Dit vereist Tact Veel minder wordt je op de Arch Forums bij de hand genomen dan op sommige van forums van de andere distro's, en dat met een goede reden. Arch heeft een van de meest informatieve, gebruiksvriendelijke wiki's, die er zijn. Niet, ik herhaal, NIET een vraag te stellen in de forums of op IRC zonder eerst te zoeken op de wiki en het forum. Als je geen oplossing kunt vinden door te zoeken, zorg dan minstens bij het stellen van je vraag voor alle passende log-bestanden en zo veel mogelijk informatie over je systeem. Kijk naar enkele van de huidige berichten in het forum, gemarkeerd als 'Opgelost' (Solved) in de Arch Forum voor voorbeelden, hoe het moet.
Tot zover dit artikel, maar in het verlengde ervan nog dit.
Popularisering van Arch, zoals ik beoog met deze blog wordt niet toegejuicht in Arch kringen; men moet zelf de weg er naar toe zien te vinden. Men is veel te bang dat de community overstroomt wordt door gemakzuchtige types of mensen die het deskundigheidsniveau ondermijnen. En dat begrijp ik goed en vind ik ook terecht. Zie
https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?id=111496